Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Muž nebol TRI mesiace na toalete: To, čo lekári našli v jeho črevách, im vyrazilo dych! Akoby čakal trojičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Lekári zverejnili šokujúci prípad muža, ktorý sa sťažoval na bolesti brucha a uviedol, že sa tri mesiace nevyprázdnil. Z výsledkov CT vyšetrenia vyplynulo, že potrebuje okamžitý zákrok. Jeho brucho totiž pripomínalo brucho tehotnej ženy.

Na sociálnej sieti bol zverejnený prípad muža, ktorý vyhľadal lekársku pomoc s extrémnymi bolesťami. Lekári uviedli, že jeho brucho pripomínalo brucho tehotnej ženy, ktorá čaká trojčatá. Dôvodom bola závažná forma zápchy, známa aj ako fekálna impaktácia. „Po vyšetrení som sa musela pacienta opýtať, kedy sa mu naposledy vyprázdnili črevá,“ uviedla lekárka, píše denník Daily Mail. Muž jej odpovedal, že nebol na toalete tri mesiace. Po CT vyšetrení lekári zistili, že stolica tvorila obrovskú masu uviaznutú v strede jeho tela.

Zablokovanie stolice môže byť spôsobené chronickou zápchou, dehydratáciou alebo stravou s nízkym obsahom vlákniny, ktorá vedie k tvorbe stvrdnutej hmoty a následnému zablokovaniu tráviaceho traktu. Výkaly sa spočiatku hromadia v konečníku, ale potom postupne plnia hrubé črevo. Keďže zostávajú uviaznuté, telo naďalej absorbuje vodu a vlhkosť, čo spôsobuje ich stvrdnutie a odvápnenie. Medzi príznaky tohto stavu patrí bolesť brucha, opuch, pocit potreby vyprázdniť sa, ale neschopnosť urobiť to, a aj bolesti žalúdka. Neurochirurg Oreon Gottfried zo Severnej Karolíny na sociálnej sieti X napísal: „Ak sa cítite hrozne, keď nejdete každý deň na záchod, predstavte si tú čistú agóniu, keď tam nejdete celé mesiace.“

Ľudia zvyčajne navštevujú toaletu kvôli vyprázdneniu približne jeden až trikrát za deň, pričom vylúčia v priemere asi 0,40 až 0,5 kilogramov stolice. Chronická zápcha však môže tento normálny cyklus prerušiť. Ak by sa niekto nedokázal vyprázdňovať tri mesiace, v jeho tele by mohlo uviaznuť až 43 kilogramov stolice. Lekári môžu pri zápche postupovať dvomi spôsobmi: v rukaviciach a s mazadlom odstrániť upchatie konečníka alebo použijú klystír.

Viac o téme: VyšetrenieZápchaMuž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu